KRAĆI  HISTORIJAT  NAŠE  ŠKOLE

 13.jula 1961.godine, Narodni odbor opštine Novo Sarajevo donio je odluku o osnivanju Osnovne škole na uzanoj stanici Omladinsko šetalište broj 22. Škola nije imala svoju zgradu, pa su joj dodijeljene prostorije u zgradi Treće gimnazije u ulici Omladinsko šetalište. Dobivši 10 učionica i dvije prostorije za kancelariju i zbornicu, škola nije imala jasno određeno područje, pa su se u nju upisivala djeca sa područja Novog Sarajeva – Dolac Malta, Pofalići, Grbavica II i Hrasno.

Na prijedlog Nastavničkog vijeća, Narodni odbor Opštine Novo Sarajevo odlučio je da ova škola ubuduće nosi ime “Bratstvo i jedinstvo“, a Dan škole obilježava 9.maja.

1.septembra 1963.godine, školska zgrada nije završena, pa su školsku 1963/64.godinu, učenici i nastavnici počeli  u školama “Ivan Goran Kovačić”, “29.novembar” i Školi za obrazovanje odraslih u Hrasnom. Svečani dan za ovu školu bio je 8.novembar 1963.godine kada je otvorena nova školska zgrada. U njoj je tada nastavu pohađalo 1265 učenika raspoređenih u 36 odjeljenja.

Školske 1981/82.godine, došlo je do ujedinjenja osnovnih škola “Bratstvo i jedinstvo” i “29.novembar”. Škola je nosila i dalje naziv “Bratstvo i jedinstvo”, a pohađalo ju je 1655 učenika raspoređenih u 51 odjeljenje.

1.januara 1992.godine u dnevniku TV Sarajevo u 19,30 sati emitiran je prilog iz naše škole,  u kojem su učenici horskim pjesmama, literarnim, recitatorskim i likovnim radovima uputili poruke mira.

Školska 1991/92.godina prekinuta je zbog agresije na našu zemlju.

 

Ratne godine . . .  Da se ne zaboravi . . .  I ne ponovi . . .

Školska 1992/93.godina

Nastava je počela 8.marta 1993.godine, nastavni časovi trajali su po 35 minuta. Odjeljenja od I do IV razreda nastavu su izvodila na više punktova, u ulicama Vojvode Putnika (sadašnja Zmaja od Bosne), Darovalaca krvi    (sadašnja Kolodvorska) i Omladinskih brigada, a odjeljenja od V do VIII razreda nastavu su izvodila u ŽTO Domu za zdravlje i zaštitu radnika u saobraćaju i prostorijama preduzeća Merkur – Hepok iz Mostara.

Upravu škole činili su  :

untitled-1

Direktor : Ešref Kapetanović, profesor likovne kulture

Pedagog-psiholog : Đula Ćerimagić, profesor

Sekretar škole : Cvija Bejatović

Škola je dobitnik godišnje nagrade Skupštine opštine Novo Sarajevo za  1993.godinu .

Školska 1993/94.godina

Nastava se izvodila u zgradi ŽTO Doma za zdravlje

8.april 1994 – Odlukom Predsjedništva Skupštine opštine Novo Sarajevo data je saglasnost za izmjenu naziva škole Osnovna škola “Bratstvo i jedinstvo” u  Osnovna škola “Grbavica II” .

untitled-2

 

 Školska  1994/95. godina

Održano je prvo Općinsko takmičenje iz matematike i fizike u OŠ “Čengić Vila I” za učenike VII i VIII razreda, na kojem je naša učenica osvojila 3.mjesto. Nakon toga održano je i prvo gradsko takmičenje u Drugoj gimnaziji.

U toku školske godine, škola je izmještena u prostorije u Kolodvorskoj ulici. Ostvarena je saradnja sa školom  “Saint Joseph” iz Brisela, Belgija.

Školska 1995/96.godina

Ostvarena je saradnja sa italijanskom humanitarnom organizacijom “Sprofondo” .

19.mart 1996.godine – Reintegracija Grbavice. Izvršen je uvid u stanje objekta Osnovne škole  “Grbavica II” u ulici Behdžeta Mutevelića bb.

Školska 1996/97.godina

Nastava je počela u prostorijama Srednjoškolskog đačkog doma “Gavrilo Princip” . 30.10.1996.godne školu su posjetili članovi organizacije “Ecolier du monde” iz Belgije.

Uspostavljena je saradnja sa humanitarnom organizacijom “Tera solidaris” iz Španije

Učenici naše škole učestvovali su na Kantonalnom takmičenju iz matematike i fizike, te na državnom takmičenju iz matematike.

Uspostavljena je saradnja sa Norveškom – Norveška  narodna pomoć bila je implementator Projekta obnove školske zgrade

Školska 1997/98.godina

5.decembar 1997.godine – otvorena je obnovljena školska zgrada

untitled-3untitled-4